De bevalling
In de meeste gevallen mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Soms moet je in het ziekenhuis bevallen, er is dan sprake van een zogenaamde medische indicatie. Vaak word je dan al begeleid door een gynaecoloog.
Thuis bevallen
Als je thuis wilt – en kunt –bevallen zal de verloskundige de bevalling begeleiden. Zij geven dan tijdig aan wanneer de kraamverzorgster gebeld moet worden. De taak van de kraamverzorgster is tijdens de bevalling een ondersteunende. Zij zorgt dat alles klaar staat voor de bevalling, creëert rust en helpt je bij het opvangen van de weeën. Ook assisteert zij de verloskundige. Na de bevalling zal de kraamverzorgster jou en je baby verzorgen, helpen met de eerste voeding en de kraamkamer opruimen. Zo kunnen jullie volop genieten van de eerste bijzondere momenten samen met jullie kindje!
In het ziekenhuis bevallen
Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan is dit poliklinisch (vrijwillig) of op medische indicatie. Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Je doet dan het eerste deel van de ontsluitingsfase thuis. De verloskundige geeft aan wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan en zal met jullie meegaan. Dan zal de verloskundige ook aangeven wanneer Kraamzorg Novo Peri gebeld mag worden om naar het ziekenhuis te komen.
Assistentie bij poliklinische bevalling
In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch assisteren de kraamverzorgsters van Novo Peri de verloskundige bij de poliklinische bevalling. Dat heet partusassistentie. Het is heel prettig als de kraamverzorgster bij jouw bevalling aanwezig kan zijn. Dit schept meteen een band en jullie kunnen er met elkaar over praten in de kraamweek. Als alles goed gaat, mag je vaak al twee uur na de geboorte van jullie kindje weer naar huis.
Wanneer start je kraamzorg?
Als de kraamverzorgster van Novo Peri aanwezig is bij de poliklinische bevalling, gaat ze altijd met jullie mee terug naar huis. Het tijdstip van thuiskomst bepaalt of de eerste kraamzorgdag begint of dat zij jullie zal instrueren voor de nacht. Ben je op medische indicatie bevallen, of in een ziekenhuis waar Novo Peri geen partusassistentie verleent, dan start onze kraamzorg op de dag van jullie thuiskomst. Met onze instructies voor de eerste nacht thuis kunnen jullie en je kleintje met een goed gevoel en een gerust hart gaan slapen.
Bij de bevalling op medische indicatie zal de gynaecoloog de bevalling begeleiden. Vaak zijn de zwangerschapscontroles dan ook door de gynaecoloog gedaan. Het is dan van belang om een verloskundige de medische begeleiding van het kraambed te laten doen. Wij raden je aan om dit al tijdens de zwangerschap te regelen.
Kraamverzorgster stand-by
Voor alle scenario’s geldt: zodra de bevalling zich aandient, laat het ons weten. Ook als jullie ons nog niet direct nodig hebben. Wij kunnen dan al de nodige voorbereidingen treffen en laten de kraamverzorgster weten dat ze stand-by moet staan. Zij is dan startklaar wanneer de verloskundige ons belt voor assistentie bij de thuisbevalling of de poliklinische bevalling.
Natuurlijk horen wij ook graag dat je ziekenhuisbevalling begonnen is. Want zodra je weet wanneer jullie naar huis mogen, bel je Kraamzorg Novo Peri. Onze kraamverzorgster staat dan op het afgesproken tijdstip bij jullie voor de deur.
Info nalezen in uw persoonlijke online dossier
Na je inschrijving bij Kraamzorg Novo Peri maken we een persoonlijk online dossier voor je aan. Daarin vind je al deze informatie ook.
Belangrijke tips
*Zorg dat je vanaf 37 weken een ziekenhuiskoffertje klaar hebt staan met de benodigde spulletjes, voor het geval je plotseling naar het ziekenhuis toe moet (zie de inventarislijst voor de benodigdheden).
*Zorg dat je vanaf 37 weken het kraampakket in huis hebt, ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Het kraampakket is vaak gratis te krijgen bij jullie zorgverzekeraar, of te koop bij apotheek of drogist.
*Zorg dat je vanaf 37 weken je bed verhoogd is naar 80 cm werkhoogte, ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. De kraamverzorgster mag anders geen zorg verlenen.